Er zijn veel regels omtrent het werken met en verwerken van voedingsmiddelen. Deze regels zijn opgesteld om de veiligheid van de consument te waarborgen. Bij geen goede uitvoering van de regels kunnen mensen erge aandoeningen krijgen. Daarnaast kan je als bedrijf ook hoge boetes oplopen wanneer je de regels niet in acht neemt, daarom hebben wij wat tips die je helpen de veiligheid te waarborgen.

Poetsen, boenen en vegen

Het belangrijkste is natuurlijk het goed schoonhouden van de werkplek. Elke dag moet alles van top tot teen worden schoongemaakt om verspreiding van bacteriĆ«n te voorkomen. Hierbij is een grondige schoonmaak, zoals desinfectie van de voedingsbereidingsapparaten, machines en keukengerei, nodig.  Maar ook opslagplaatsen van voedsel moeten regelmatig worden schoongemaakt. Het beste is om hiervoor een schoonmaakprogramma op te stellen, zodat het schoonmaken elke dag secuur gebeurt.

Een goed ontwerp is het halve werk

Een goede inrichting van de productielijn kan een hoop werk schelen. Wanneer jij de machines goed inricht, kunnen deze goed worden schoongemaakt en onderhouden. Daarnaast moeten de machines ook goed worden ontworpen, je wilt namelijk niet dat er resten blijven zitten op plekken die moeilijk bereikbaar zijn. Ook het onderhoudt van de machines zorgt ervoor dat de productie van veilige voeding niet in gevaar komt.

Afvalverwerking

Door de productie van voedsel ontstaat er een hoop afval. Daarom is het belangrijk dit afval goed te verwerken. Het volgen van de juiste regels voor het verwerken van afval voorkomt de ophoping van ervan, ook besmetting en ongedierte krijgen zo geen kans. Ongedierte kan snel ziekten overbrengen, daarom moet het buiten de deur gehouden worden. Een bedrijf kan daarvoor het beste preventieve maatregelen nemen.

HACCP richtlijnen

De HACCP-richtlijn is een internationale term voor het waarborgen van voedselveiligheid. Wil je als bedrijf zeker weten dat je verspreiding van ziekten voorkomt, dan kan het verstandig zijn een controleur te laten komen en zelf een HACCP cursus te volgen. Op deze manier waarborgt jouw bedrijf de voedselveiligheid.